GODT NORSK   
    Søk i våre sider:
Forsiden Nyheter Friske Urter Basilikum Mynte Sitronmelisse Ruccola Salvie Timian Rosmarin Krydder Bestilling Bestillingskjema Auen Hafskjold Unni Hafskjold Anders Hafskjold Galleri Linker Kontakt 
 
Forsiden > Friske Urter > Mynte

Mynte

                                                          SSL12575.JPG - 366.70 Kb

I gresk mytologi skildres en lidenskapelig kjærlighet mellom nymfen Mintha og dødsguden Hades. Hustruen til Hades, Persefone, ble da hun oppdaget dette, så rasende at hun slengte den vakre nymfen i bakken og hoppet på henne til hun gikk i små biter! Av bitene vokste urten som ennå i dag bærer samme navn, "Menta", og vokser fortsatt opp fra små "biter".                                                              

Mynten kommer opprinnelig fra middelhavslandene og historien forteller at den var særlig etterspurt og dyrket hos romerne. Allerede fra det fjortende århundre fortelles det at mynten ble brukt for å gjøre tennene hvite, og i badene for å berolige og styrke nervene.

Husapoteket anbefaler:

Myntete, etter kraftige måltider, når du er forkjølet, når du er på reise og når du er kvalm.

Mynte er antiseptisk (smører) for fordøyelsessystemet. Mynte er oppkvikkende. Mynte virker kjølende og antiseptiske virkining er uvurderlig i varmt klima, tenk på arabernes tebruk!

Peppermynteojle er et helt husapotek alene. Prøv den på: Ømme muskler, tette neser, sår hals, tannverk og tunge hoder.

Brukerenes glede:

Til bruk i mat er det etter vår mening viktig å kjenne smaken på den spesielle myntensom skal bukes, få den på tungen og si. En annen generell regel er, bruk ikke for mye, mynten kan fort stikke av med hele smaken, det er ikke meningen! Mynte sies dessuten å virke stimmulerende for åndsarbeidere-så bare prøv!

Brukertips:

Te: Kok vann til en stor kopp, tilsett 1 ss frisk mynte og sukker. Sett deg godt til rette og kjenn hvorden kropp og sinn gleder seg.

Istreninger: Putt et blad mynte oppi vannet før du fryser det. Du kan også bare ta en dusk mynte oppi eplesaft eller annen kald drikke på varme sommerdager.

Desserter: Fruktdesserter, isdesserter, eplekake og andre kaker er glimrende med en dusk mynte på!

Til dere som av en eller annen grunn ikke kan bruke sukker: Er mynten fabelaktig. Myntens friske smak erstatter manglende sukker.

Mynteeddik: Har blitt populært i Den Lille Krydderhave, kan brukes i den franske dressingen til salatbollen. Et friskt lite utropstegn! 

 Friske Krydderurter