|
|
Timian Latinsk navn : THYMUS VULGARIS Familie: Labiatae eller Leppeblomstfamilien Timian hører hjemme ved Middelhavet, men dyrkes også i Kina, Tyskland og Ungarn. Den er dyrket i stor utstrekning som kulinarisk urt. Timian er også blitt brukt som legeurt i tusenvis av år, først og fremst som et antiseptisk middel ved fordøyelse- og åndedrettsplager. En timianart ble i oldtidens Egypt brukt ved balsamering, i antikkens Hellas ble det brukt som røkelse, Greske og romerske soldater drakk vin og timiante for å bli sterke, modige og tappre før de gikk i kamp. Timian ble brukt mot hoste, bronkitt, forkjølelse, influensa, utmattelse, anemi, hodepine, reumatisme, mensproblemer og fordøyelsesbesvær. Mattips Timian passer bra i potetmos, kolrotstappe eller betasuppe. Betasuppe: tilsett 1-2 ss. finhakket timian og f.eks selleripersille pr. pose. Ellers er den også god på en søt dessert is. Gjerne med multer!
|