GODT NORSK   
    Søk i våre sider:




Forsiden Nyheter Friske Urter Basilikum Mynte Sitronmelisse Ruccola Salvie Timian Rosmarin Krydder Bestilling Bestillingskjema Auen Hafskjold Unni Hafskjold Anders Hafskjold Galleri Linker Kontakt







 
 
Forsiden > Friske Urter > Timian

Timian

Latinsk navn : THYMUS VULGARIS
Familie: Labiatae eller Leppeblomstfamilien

Timian hører hjemme ved Middelhavet, men dyrkes også i Kina, Tyskland og Ungarn. Den er dyrket i stor utstrekning som kulinarisk urt. Timian er også blitt brukt som legeurt i tusenvis av år, først og fremst som et antiseptisk middel ved fordøyelse- og åndedrettsplager. En timianart ble i oldtidens Egypt brukt ved balsamering, i antikkens Hellas ble det brukt som røkelse, Greske og romerske soldater drakk vin og  timiante for å bli sterke, modige og tappre før de gikk i kamp. Timian ble brukt mot hoste, bronkitt, forkjølelse, influensa, utmattelse, anemi, hodepine, reumatisme, mensproblemer og fordøyelsesbesvær.

Mattips

Timian passer bra i potetmos, kolrotstappe eller betasuppe. Betasuppe: tilsett 1-2 ss. finhakket timian og f.eks selleripersille pr. pose.

Ellers er den også god på en søt dessert is. Gjerne med multer!



Friske Krydderurter